De meest veelzijdige bekertypes

Vaak gebruikt men bekers of glazen zonder stil te staan bij de veelzijdigheid van het product. Je kan allerlei materialen, afmetingen en vormen kiezen om het juiste effect te genereren. Wat voor bekersoorten zijn er eigenlijk en zijn deze schadelijk voor het milieu?

Wegwerpbekers

Deze bekertjes zijn iedereen wel bekend. De witte, of transparante bekertjes worden vaak ingezet tijdens gelegenheden of evenementen. Het voordeel van deze voordelige bekers is ze heel breed ingezet kunnen worden. Tegenwoordig wordt vaak de volgende vraag gesteld: “Is dit wel milieubewust?” In eerste instantie zou je zeggen dat het antwoord hierop “nee”is.

De waarheid gaat echter tegen je eerste ingeving in: wegwerpbekers van karton of plastic zijn vaak minder schadelijk dan bijvoorbeeld een mok. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de hoeveelheid water die gebruikt wordt voor het afwassen, en het afwasmiddel, uiteindelijk schadelijker zijn voor het milieu dan het gebruiken van een wegwerpbeker.

Koffiebekers

Koffiebekers kunnen gefabriceerd zijn uit verschillende materialen. Zo zijn de plastic koffiebekertjes bij de automaat alom bekend, maar ook de kartonnen koffiebekers worden vaak gebruikt.

Natuurlijk is het zo dat kartonnen bekertjes schadelijk kunnen zijn door de oorsprong van het materiaal. Er worden bomen gekapt om dit uiteindelijk om te zetten in papier en karton. Tegenwoordig wordt er echter veelal gebruik gemaakt van gerecycled materiaal, een goede oplossing die het milieu aanzienlijk minder beschadigd. Zoals bovenstaand beschreven is, wordt er ook vaak plastic gebruikt om koffiebekers van te produceren. Plastic is een kunststof en kan niet verteerd worden door de natuur. Echter is het wel ontzettend makkelijk te recyclen. Wanneer plastic verhit wordt, smelt het en is het goed te bewerken.

Maar wat is uiteindelijk de meest bewuste keuze? Het effect op het milieu gaat vrijwel gelijk op. Zowel plastic als karton heeft voor en nadelen. Het effect van beide materialen verschilt weinig van elkaar.

Ijsbekers

Voor ijsbekers geldt eigenlijk hetzelfde als voor koffiebekers. Er wordt gebruik gemaakt van zowel karton als plastic. Echter is karton een materiaal wat bij dit product vaker voorkomt. Bij ijsbekertjes van karton is het logo vaak bedrukt. Bij plastic ijsbakjes zie je dit gewoonweg minder. Als het gaat om het milieuvraagstuk: het antwoord is gelijk aan het antwoord voor koffiebekers: kartonnen bekertjes gaan vrijwel gelijk op met bedrukte plastic bekertjes.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s